Tahliyesi Davası Ne Kadar Sürer İlk Celsede Biter Mi

Tahliyesi Davası Ne Kadar Sürer? İlk Celsede Biter Mi?

Tahliye davası, bir diğer deyişle kiracını tahliyesi davası mülk sahipleri tarafından kiracının kullanmakta bulunduğu taşınmazlardan çıkarılması amacıyla açılır. Ancak bu tür davalarda tahliyenin yapılabilmesini sağlayacak koşulların oluşması gereklidir. Bazı hallerde uzun süreli dava süreçlerinin yaşanması sebebiyle tahliye davası açmayı düşünen birçok kişi tahliye davası ne kadar sürer? Konusunda araştırma yapmaktadır.

Tahliye davaları yaklaşık 1 ile 2 yıl arasında sürmektedir. Ancak, tahliyeye konu edilen taşınmazla ilgili somut şartlar, mal sahibi tarafından ileri sürülen sebeplerin neler olduğu ve davanın görüleceği mahkemenin iş yükü tahliye süresini etkileyebilmektedir. Tahliye süresini belirleyen bir diğer faktör de ev sahibi ile kiracının diyaloğudur. Her iki tarafın tahliye konusunda anlaştığı durumlarda sorun mahkemeye intikal etmeden çözülebilmektedir.

Kiracının Evden Çıkarılması İçin Gerekli Sebepler

Kiracı haklarının sıkı bir şekilde korunuyor olması sebebiyle tahliye davası açacak olan ev sahiplerinin dava gerekçelerini sağlam bir zemine oturtması gerekir. Tahliye davaları için hazırlık yapılırken mahkemeye sunulacak olan başvuru dosyasının büyük bir titizlikle ve kapsamlı bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Bu sebeple mahkeme sürecinin daha kısa sürmesi ve elde edilecek sonucun dava açan lehine sonuçlanmasına katı sağlamak adına tahliye davalarında uzmanlaşmış bir avukat veya hukuk bürosundan destek alınması tavsiye edilmektedir. Kiracının ev veya işyerinden kanun yoluyla çıkarılabilmesi için,

  • Ev sahibinin ihtiyacı sebebiyle tahliye
  • Kiranın ödenmemesi sebebiyle tahliye
  • Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi gibi sebeplerin oluşması gereklidir.

Tahliye davalarında sıklıkla öne sürülen gerekçelerden biri olan ev sahibinin kendi barınma sorununu çözmek adına sahip olduğu evdeki kiracıyı çıkarma isteğidir.

Ev Sahibinin İhtiyacı Sebebiyle Tahliye

Kiracı, kiradan kaynaklanan borç ve yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getiriyor olsa da, ev sahipleri kendi ihtiyaçları sebebiyle sahip oldukları evdeki kiracıya kira sözleşmesi sona erdikten sonra tahliye davası açabilir. Ev sahibi bu tür bir gerekçe ile dava açmak için eşi, kendisi ve alt soyunun konut ihtiyacını öne sürebilir.

Kiranın Ödenmemesi Sebebiyle Tahliye

Kiracıya tahliye davalarının gerekçelerinden biri de kiranın ödenmesinde yaşana sorunlardır. Kiracının kirayı ödememesi veya geç ödemeyi alışkanlık etmesi halinde ev sahibi tahliye davası açabilir. Kira sözleşmesi süresince kiracı kira borcunu ödemediği gerekçesiyle ev sahibinden 2 kez haklı ihtar almışsa, ev sahibi kiracıya tahliye davası açabilir. Ancak dava başvurusunda kiracıya gönderilen ihtarın yazılı olduğu ve hangi aya ait kiranın ödenmediği açıkça belirtilmelidir.

Kiracı ile ev sahibi arasında kiranın yıllık olarak ödeneceğine dair bir anlaşma yapılmışsa, anlaşma süresi dolmadan kira ödenmiyor gerekçesiyle dava açılamaz. Ayrıca, ev sahibinin ihtar çekmesinden sonra yapılacak olan ödemeler ihtarın geçerli olmamasına bir sebep teşkil etmez. Kiranın ödenmemesi sebebiyle tahliye davası açılacaksa, sözleşme bitiminden sonraki 1 aylık süre içerisinde açılmalıdır. Bu süre içerisinde tahliye davası açılmaması veya kira sözleşmesinin sonlandırılmaması halinde, kiranın ödenmemesi gerekçesine bağlı olarak dava açılamaz.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi

Eski ev sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapıldıktan sonra mülkün bir başka kişiye satışı halinde, evin yeni sahibi kira sözleşmesinde taraf olur. Yeni ev sahibi samimi ve gerçek gerekçelerle eşi ve kendisinin altsoyu veya üstsoyunun konut veya işyeri gereksinimi olduğu beyanıyla tahliye davası açabilir.

Tüm bu gerekçelerin yanında ev veya işyeri sahibi tadilat sebebiyle tahliye davası açılabilir. 

Tahliyesi Davası Ne Kadar Sürer

Kiracının Tahliyesi Davası Ne Kadar Sürer?

Tahliye davaları yaklaşık 1-2 sene sürebilmekle birlikte, davaya konu edilen evin tahliyesine yönelik olarak sunulacak sebep de dava süresine etki etmektedir. Tahliye davalarında,

  • Ev veya işyeri sahibi tarafından öne sürülen tahliye sebebi
  • Delillerin toplanması
  • Mahkemenin iş yoğunluğu
  • Davanın bir avukat veya hukuk bürosu tarafından takip edilip edilmediği
  • Ev sahibi ve kiracının aralarında anlaşıp anlaşamaması
  • Keşif süreci
  • Davanın bilirkişi tarafından incelenmesi ve rapor hazırlanma süreci
  • Bilirkişi raporuna itiraz sebebiyle geçen süre
  • İstinaf süreci gibi nedenler sürecin belirlenmesindeki en önemli etkenlerdir.

Kiracının kirasını düzenli ödüyor olması ve ev sahibi ile yapılan sözleşmenin 10 yıl veya altında olması gibi uzun süreler kapsıyor ise, tahliye davasının uzun sürmesi mümkündür. Bu sebeple 10 yıl tahliye davası ne kadar sürer sorusuna verilecek cevap diğer sebeplere bağlı tahliye kararından daha uzun süreceğidir. Bu tür davalarda kiracının üzerine düşen yükümlülükleri uzun yıllardır yerine getirmiş olduğu göz önüne alınarak hakkaniyetli bir karar alınması düşüncesi öne çıkar.

Kiracının uzun süredir sorunsuz bir şekilde oturuyor olması halinde ev sahibi yine de ihtiyaç sebebiyle tahliye talebinde bulunarak ihtar çekebilir. Çekilen ihtardan sonra tahliye süreci bir nebze hızlansa da dilerse kiracı 6 ay daha evde oturmaya devam edebilir. Tahliye davaları ilk celsede biter mi sorusuna verilecek cevap ise bunun pek de mümkün olmadığı şeklindedir. Ancak mahkeme süreci içerisinde tarafların anlaşması sürecin kısalmasına katkı sağlar.

Tahliye Kararı Kaç Gün İçinde Uygulanır?

Mahkeme tarafından verilen tahliye kararı tarafların uymak zorunda olduğu yasal bir sonuçtur. Karar yükümlüye 15 güm içerisinde tahliye davasına konu edilen mülkün boşaltılmasını emridir. Bu süreç mahkeme kararının kiracıya tebliğ edilmesiyle başlamakta ve 16 günlük süre içerisinde tahliyenin yapılmasını gerektirmektedir.

Bazı hallerde 2-3 yıla varan sürelerle devam edebilen bu tür davalar, tarafların maddi ve manevi kayıplar yaşamasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple, dava öncesi hazırlık süreçleri de dahil olmak üzere mahkeme sürecinin, konusunda uzman bir avukat tarafından takip edilmesi süreci kısaltacağı gibi elde edilecek sonucun müvekkil lehine olmasına katkı sağlayacaktır. 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir