Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Olmalı

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Olmalı?

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nedir?

Anlaşmalı boşanma, adından da anlaşılacağı üzere evlilik birliğini sonlandırmak isteyen karı- kocanın birlikte karar vererek ve her konuda anlaşarak boşanma işlemini hukuki olarak başlatmasıdır. Boşanma öncesi taraflar birbiriyle her konuda anlaşmış olsa da, mahkemeye sundukları anlaşmalı boşanma dilekçesi içerisinde bulunan bilgiler, sürecin işleyişi ver sonuçları açısından oldukça önemlidir.

Anlaşmalı boşanma davası için başvuru yapılabilmesi için öncelikle evlilik birliğinin 1 yıldır sürüyor olması zorunludur. Aksi takdirde anlaşmalı boşanma ile ilgili hukuki süreç başlatılamaz. Aile Hukuku evlilik birliğinin mümkün olabilecek en uzun sürelerce sağlam kalabilmesi amacını temel ilke edinmiştir. Bu sebeple anlaşmalı da olsa evlilik birliğinin bozulması gibi hassas bir konuda tarafların birbirlerini iyice tanımasına fırsat vermek amacıyla en az 1 yıl evli kalmış olma şartını getirmiştir. Bu şarta haiz olan çiftler uygun görecekleri bir anlaşmalı boşanma avukatı nezdinde dilekçelerini hazırlayarak mahkemeye sunabilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Anlaşmalı olarak boşanmak üzere Aile Mahkemesine başvurmaya karar veren çiftlerin, dava öncesi tüm ayrıntıları düşünerek ortak kararlar alması gereklidir. Taraflarca düzenlenecek olan anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde muvazaalı (çekişmeli) hiçbir maddenin olmaması gerekir. Boşanma dilekçesi yazmak için herhangi bir hukuk bürosu veya avukat zorunlu olmasa da, elde edilmesi beklenen sonuçların daha kısa zamanda ve sorunsuz bir şekilde alınabilmesi adına hukuki destek alınması tavsiye edilmektedir.

Öyle ki anlaşmalı boşanma dilekçesi içerisinde eksik, yanlış veya hatalı olarak yer alan bir madde sebebiyle taraflardan herhangi biri, ileride telafisi mümkün olmayan maddi veya manevi zararlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sebeple tarafların alanında uzman ve bilgi birikimine sahip bir boşanma avukatı nezaretinde anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlamaları tavsiye edilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesini Kime Yazdırmak Gerekir?

Anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davaları tarafların avukat desteği almadan da yürütebileceği bir süreç olsa da, davalara hazırlık aşamasından alınan sonuçların değerlendirilmesine dek bir uzman desteğine ihtiyaç duyulur. Anlaşmalı boşanma davası öncesi yazılacak olan dilekçe veya anlaşmalı boşanma protokolü, taraflardan herhangi biri veya her ikisinin muvakkati ve katılımıyla da yazılabilir. Ancak, bu tür davalarda bir avukata vekalet vermek suretiyle sürecin yürütülmesi, her iki tarafın da lehinedir.

Öyle ki, hem dilekçe hem de boşanma protokolünde yapılacak ufak bir eksiklik veya hata, taraflardan birinin hak kaybı yaşamasına sebep olabilir. Herhangi bir hatalı yazı veya delil sunumundaki eksiklik sebebiyle eşlerden herhangi biri boşanma sonrası tekrar dava açmak zorunda kalabilir. Bu da anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanma davasına dönüşmesine sebep olarak tarafların maddi ve manevi kayıplar yaşamasına sebep olabilir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi İçerisinde Neler Bulunmalı?

Birçok internet sitesi ve hukuk bloglarında Anlaşmalı boşanma protokolü örneği bulunmakla birlikte her bir protokolde oluşturulacak olan içerikler farklıdır. Anlaşmalı boşanmaya karar veren ve bunu hukuki olarak başlatmak isteyen çiftler, hazırladıkları anlaşmalı boşanma dilekçesi içerisinde,

  1. Boşanma başvurusu yapılacak olan mahkemenin adı
  2. Tarafların ad – soyad bilgileri
  3. Adres bilgileri
  4. Davacı tarafın T.C kimlik numarası
  5. Dava ile ilgili taraflara dayanak teşkil eden tüm olayların net ve açık bir şekilde yazılmış özeti
  6. Dava konusu
  7. Davacı avukatı var ise ad- soyad ve adres bilgileri
  8. Dava dosyasında yer alan ve boşanmaya temel teşkil eden olay ve vakıaların hangi delillere dayanılarak ispat edileceği
  9. Tarafların dayandığı hukuki nedenler ve boşanma aşamasında karşı taraftan talep edilenler yer almalıdır.

Tüm bu ayrıntılar eksiksiz bir şekilde yazıldıktan sonra boşanma talebinde bulunan çiftin dava dilekçesini imzalaması ve mahkemeye sunması ile hukuki süreç başlamış olur.

Mahkemeye sunulmak üzere hazırlanacak olan boşanma dilekçesi tüm ayrıntıları barındıracak şekilde hazırlanmalıdır. Boşanma sonrası ödenecek nafaka miktarı, olası maddi- manevi tazminat talepleri, çocukların velayetinin kimde kalacağı gibi hususlar mutlaka belirtilmelidir. Ayrıca boşanma dilekçesi ile birlikte verilecek olan protokol yazısında da detaylar eksiksiz bir şekilde belirtilmeli ve boşanmaya karar veren eşlerin her ikisi tarafından da imzalanmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları ne kadar sürer? Sorusu boşanma aşamasına gelmiş bulunan kişiler tarafından araştırılan bir konudur. Boşanma aşamasının ne kadar süreceği işleyişin profesyonelce takip edilip edilmediğine göre farklılık gösterebilmektedir. Bir diğer etken de boşanma davası açılan mahkemenin iş yükü de davanın ne kadar süreceğini belirleyen faktörler arasındadır. Konusunda uzman bir boşanma avukatı ile birlikte hareket edilerek dava sürecinin takip edilmesi halinde anlaşmalı boşanma davaları 1 ile 3 ay arasında sonuçlanmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Avukatı

Boşanma süreci hem kadın hem de erkek için maddi ve manevi yönden oldukça yıpratıcıdır. Özellikle çekişmeli boşanma davaları uzun sürmesi sebebiyle oldukça sorunlu süreçlerdir. Bu tür davalar evlilik birliğini oluşturan anne- baba ve çocuklarda ömür boyu sürecek travmalara sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca, mahkemelerin uzun sürmesi, tarafların maddi olarak da büyük kayıplar yaşamasına sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple evlilik birliğinin bozulması aşamasına gelinmiş ise tarafların her konuda hemfikir olarak bir anlaşmalı boşanma avukatı veya hukuk bürosundan hukuki destek alması tavsiye edilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir