Yurtdışındaki eşimden nasıl boşanabilirim?
Eşim Yurtdışında Boşanmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım ? sorusunun cevabı olarak. Yerleşik yabancı sayısının her geçen gün arttığı Antalya’da yabancı evliliklerin de sayısı artmaktadır. Bu yüzden Antalya’da yabancı taraflara karşı boşanma sayısında da artış gözlenmektedir. Yabancılar ile boşanma süreçleri denildiği zaman, ya taraflardan biri Türk vatandaşı diğeri yabancı bir ülkenin vatandaşıdır. Fakat eşlerden her ikisi de yabancı ise taraflar arasında uygulanacak hukukun temel ve anlaşılır düzeyde farklılıkları gözlenmektedir.
Eğer tarafların her ikisi de yabancıysa ve aynı milliyete sahipseler Türk Mahkemeleri tarafların sahip olduğu olduğu milli hukuku yani tarafların içinde bulunduğu müşterek milli hukuk uygulanır. Taraflardan her ikisi de yabancıysa fakat müşterek milli hukukları olmaması durumunda Türk Boşanma Davaları, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 166-174. maddelerinde düzenlenen hükümlere göre yürütülür. Taraflardan bir kişi Türk Vatandaşı diğeri yabancı ise bu durumda da Türk Boşanma Kanunu uygulanır
Türkiye’deyim yabancı eşimden boşanmak istiyorum
Eşinizin yurtdışında olması, boşanma davası açmanız için herhangi bir engel teşkil etmez. Boşanma davası açabilmek için, Türk Medeni Kanunu’nun belirlediği şartlar yerine getirilmelidir. Bu şartlar, Evlilik durumlarının zedelenmesi sebebi ile dava açma hakkına sahip olmak ve bu durumu kanıtlamaktır.
Dava açmak için öncelikle bir avukata danışmanız gerekmektedir. Avukatınız, boşanma davasında dava açılan tarafın yurt dışında olması durumunda, davanın yürütülmesi için gerekli prosedürleri sizinle paylaşacaktır.
Boşanmak istediğim eşimin adresini bilmiyorum ?
Davalarda bu tür sorunlar ile sık sık karşılaşılır. Yabancı ile evli olan Türk vatandaşının, yabancı uyruklu tarafın evi terk etmesi, ülkesine geri dönmüş olması veya ülkesine dönen yabancı tarafın adresinin bilinmiyor olması. Yabancı uyruklu eşin adresinin bilinmiyor olması ve eşin yabancı uyruklu olması nedeniyle yurtdışına yapılmak zorunda kalınması dava sürecini uzatsa da sonunda varılacak dava kararını etkilememektedir.
Eşim Yurtdışında Nafaka Alabilir miyim ?
Boşanma davasında davalının yurt dışında olması, nafaka talebinizi veya nafakanızın kesilmesini engelleyemez. Fakat, nafaka talebinin gerçekleşmesi için bazı adımlara dikkat edilmesi gerekir.
İlk olarak, Türk Medeni Kanunu’nun belirlediği kurallara uygun olarak nafaka talebinde bulunulması gerekmektedir. Bu kurallar arasında, nafaka talebine başvuran kişinin nafakaya ihtiyacı olması ve nafaka talep eden kişinin evlilik ve dava sürecinde herhangi bir hatada bulunaması gibi kurallar yazmaktadır.
Nafaka durumlarında, nafaka talep edilen kişinin yurtdışında ki yaşam standartlarına yani gelir durumuna, ihtiyaçlarına ve temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor mu araştırmanız gerekmektedir. Bu gibi etkenler yurtdışındaki eşinizin gelir durumu ile ilgili bilgi sahibi olmanız durumunda, bu bilgileri mahkemeye sunmanız sizler için daha rahat bir süreçle karşı karşıya bırakacaktır.
Yurt Dışında Yaşayan Eşten Boşanma Ne Kadar Bir Sürede Gerçekleşir?
Boşanma süreci eğer uluslar arası bir hukukta gerçekleşiyorsa sınırlı süre olarak ortaya 1 ya da 3 yıl gibi süreler çıkar. Ancak taraflardan her ikisi gerekli onayı verip anlaşmalı boşanma yolunu seçerlerse, boşanma süreci kısa sürede biter. Bu durumda sadece tek taraf davayı açıp gerekli diretmeyi yaparsa boşanma süresi uzamaktadır.
Yurtdışında yaşıyorum Türkiyede ki eşime boşanma davası açabilir miyim?
Evet. Ortada bir boşanma kararı yoksa ve siz yabancı bir ülkede yaşıyorsanız. Yaşadığınız ülkeden Türk Mahkemesine dava açabilirsiniz. Tek celsede boşanmak gibi bir amacınız var ise. Sizlerin sunduğu tüm belgeler Türk Mahkemeleri tarafından incelenir. Sizin haklı çıktığınız durumlarda, Tek celsede boşanma süreci tamamlanmış olur. Bu duruma etki edecek tek etken Karşı tarafın dava kararına itiraz etmesidir. Mahkeme itirazı inceleyerek ve her iki tarafı tekrar dinleyerek gerekli kararı ibraz eder. Her iki tarafta dava sürecine girerse dava daha kolay çözülür ve şeffaf bir yol izlenir.
Boşanma Davasında Yurtdışı Çıkış Yasağı Konulur mu?
Boşanma davaları sürecinde, mahkeme tarafından yurtdışı çıkış yasağı konulması düşük bir olasılıktır. Yurtdışı çıkış yasağı genellikle ortada bir suç veya suçlama gibi durumlarda şahsın kaçmaya ve delilleri temizlemesine olanak sağlamamak için uygulanır.
Yabancı Mahkemelerin Verdiği Boşanma Kararları Türkiye’de Geçerli midir ?
Yabancı mahkemelerin verdiği boşanma kararları Türkiye’de Geçerli değildir. Boşanmanızın Türkiyede tanınması ve Türk Yasalarında medeni durumunuzun boşanmış olarak güncellenmesi için Tanıma ve Tenfiz sürecine girilmelidir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için linkteki makaleyi inceleyebilirsiniz.
Yabancılar ile boşanma sürecinde, Türk hukukunda bir avukat ile dava takip zorunluluğu bulunmamakla birlikte her aşamanın sıkı şekilde takibi gerektiğinden, hatalı işlemler yapılmasından dolayı davayı kaybetme ihtimalinizden veya davayı ortada bırakmamak için Türkiye Boşanma Avukatı, Antalya boşanma avukatı yardımı ile dava süreci profesyonelce takip edilmelidir.