Kişilerin herhangi bir sebebe bağlı olarak karşılarına çıkan haksız fiillerden gördükleri zararın giderilmesi adına açtıkları davalar tazminat davası olarak adlandırılır. Bu tür davalar haksız fiil sebebiyle yaşanan maddi kayıpların telafisine karşı maddi tazminat davası olarak açabileceği gibi, olayın kişi üzerinde yarattığı ruhsal zararların telafisi için de manevi tazminat davası olarak açabilir. Herhangi bir sebeple zarara uğrayan birçok kişi tazminat davası nasıl açılır? Konusunu araştırarak dava süreçleri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır.
Tazminat davası açmak için kişinin, borç alacak ilişkisi ile ilgili olarak yapılan sözleşmelerdeki ihlallerden veya haksız fiil sebebiyle yaşanmış bir olaydan dolay maddi-manevi zarar görmüş olmaları gerekir. Ancak tazminat davası başvurusu yapabilmek için, tazminat istenmesine sebep olan fiille bir nedensellik bağı kurulması gerekir. Bu tür davalar Türk Borçlar Kanunu kapsamında ele alınan konulardır. Tazminat davası açma süresi veya başvuru şartlarını oluşup oluşmadığı veya tazminatın hesaplanması gibi konular bu tür davalarda oldukça önemlidir. Bu sebeple borçlar kanunu konusunda uzman bir avukat tarafından hazırlanacak dava dosyası müvekkile büyük avantajlar sağlayacaktır.
Tazminat Davası Çeşitleri
Tazminat davaları, yaşanan hâksiz fiilin mağdur üzerinde yarattığı etki ve zararların telafisine yönelik olarak maddi ve manevi tazminat davası şeklinde açılabilir. Türkiye’de 2 farklı tazminat çeşidi mevcuttur.
- Maddi tazminat
- Manevi tazminat
Maddi Tazminat Davaları
Maddi tazminat davaları, kişinin herhangi bir haksız fiil sebebine bağlı olarak maddi kayıplara uğraması sebebiyle açılır. Bu tür davalarda kişinin yaşadığı maddi kayıpların somut delillere dayandırılması gerekir.
İş Kazası Tazminat Davası
İş kazası tazminat davası bir işyerinde çalışan kişi veya kişilerin, o işyerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması sebebiyle uğradıkları kazalarda oluşan zararların tazmini için açılır.
Malvarlığının Zarar Görmesine Sebep Olan Eylemler
Hırsızlık, sel baskını veya yangın gibi olaylar sonucunda malvarlığının zarar görmesi, maddi tazminat davası açma sebepleri arasında yer almaktadır.
Trafik Kazası Sonrası Açılan Tazminat Davaları
Suç işlenmesi nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı tanıyan hukuk sistemimizde sıklıkla açılan tazminat davalarının biri de trafik kazaları sonrası açılan davalardır. Bu tür davalarda zarar gören taraf iş göremezlik, tedavi masrafları ve aracında meydana gelen hasarların tazmini için dava açabilir.
Manevi Tazminat Davaları
Manevi tazminat davası açma sebepleri kişinin herhangi bir sözlü veya haksız bir fiile bağlı olarak manevi yönden zarar görmesidir.
Kişiye Hakaret ve Kişinin İtibarının Zedelenmesi
Herhangi bir sebebe bağlı olarak kişinin onurunu zedeleyecek veya küçük düşmesini sağlayacak olan eylemler manevi tazminat açma sebebi olarak değerlendirilir.
Haksız Fiiller Nedeni İle Uğranan Zararlar
Haksız fiili yapanın bu fiili yaptığının ispatlanması halinde kasıtlı veya ihmal sebebiyle yapılmış olan bu davranışlara karşı manevi tazminat davası açılabilir.
Boşanma Sürecinde Gelişen Olaylar Sebebiyle
Boşanmak üzere davalı olmuş eşlerden herhangi birinin diğerine dava sürecinde psikolojik şiddet uygulaması veya aldatması manevi yönden tazminata sebep teşkil eder.
Sözleşmeler Sebebiyle Manevi Tazminat
Birbiriyle ortaklık ilişkisi veya bir sözleşmeye dayalı bağlantı olan taraflardan her hangi birinin diğerinin hakkını ihlal etmesi, manevi tazminat davası açma sebebidir. Bu tür davalarda iddia sahibi iddiasını belgelerle kanıtlamak zorundadır.
Destekten Yoksun Kalma Sebebiyle Manevi Tazminat
İş kazaları veya trafik kazaları sebebiyle ölen kişiden maddi destek almakta olan kişiler, ölüm sebebiyle bu destekten mahrum kaldıkları iddiası ile kaza ile ölüme sebebiyet veren taraftan manevi tazminat talebinde bulunabilir.
Tazminat Davası Nasıl Açılır?
Tazminat davaları genelde tarafların üzerinde hemen anlaşarak çözebileceği konular değildir. Bu sebeple bu tür davaların uzun sürmesi kaçınılmazdır. Ancak tazminat dava süreçleri bu konularda uzman bir avukat nezaretinde yürütülürse, daha kısa sürelerde sonuç almak mümkündür. Tazminatı gerektirebilecek olayları yaşayan birçok kişi, tazminat davası nasıl açılır? konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Bu yüzden baştan sona titiz bir sürecin izlenmesini gerektiren bu davalar için tazminat davası avukatı önerilmektedir.
Tazminat davası açmaya karar veren kişinin ilk yapması gereken şey, zarara sebep olan durumun haksız bir fiil sebebiyle meydana geldiğini ispat edecek delillere sahip olmasıdır. Mağdur kişi veya kişiler dava açmadan önce, yaşanan olaya ait bilgi ve belgeleri toplamış olmalıdır.
Delillerin toplanmasının ardından uzman bir avukat tarafından tazminat davası dilekçesi hazırlanmalıdır. Dilekçenin mahkemeye sunulması ile birlikte hukuki süreç başlamış olur. Dava bitiminde maddi- manevi tazminat hesaplamayapılırken, meydana gelen haksız fiil veya söylemlerden dolayı mağdur tarafın mali kayıpları göz önün alınır. Maddi tazminata sebebiyet verecek davalarda gelir kayıpları, yapılan masraflar hesaplanırken, manevi tazminat davalarında tazminata gerekçe olarak mağdurun yaşadığı ıstırap, acı ve psikolojik sıkıntılar değerlendirilir. Tazminat kararlarında ana gaye, mağdur tarafın yaşamının geri kalanını eskisi gibi sürdürebilmesine olanak sağlayacak bir temel oluşturmaktır.
Tazminat Davası Hangi Şartlarda Açılır?
Tazminat davası açılabilmesi için öncelikle maddi ya da manevi olarak zarara uğranması gerekmektedir. Maddi tazminat davası açılırken hesaplanabilir bir zarar olması halinde bu bedel üzerinden tazminat davası açılırken, hesaplanması için uzmanlık gerektirmesi halinde ise belirsiz alacak davası açılarak bilirkişi raporu sonrasında dava değerinin arttırılması gerekmektedir.
Tazminat Davası Açmak Ücretli Mi?
Tazminat davası açılabilmesi için öncelikle belirli harçların ödenmesi gerekmektedir. Bu harçlar tazminat talep miktarınıza göre artmaktadır. Unutulmamalıdır ki davanın yanış açılması ya da kaybedilmesi halinde dava değeri üzerinden hesaplanan harç ve avukatlık ücretleri tarafınıza rücu edilmektedir. Bu nedenle tazminat davası açarken son derece dikkatli olunması gerekmektedir.
Tazminat Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?
Tazminat davalarına hangi mahkeme bakar konusu kanunda açıkça belirtilmiştir. Buna göre tüm maddi manevi tazminat davaları, davalı yani suçlu tarafın ikamet ettiği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemelerinde, davalı taraf üniversite, vakıf, hastane gibi tüzel kişiliğe sahip bir kurum ise bu kez davalının merkez adresindeki Asliye Hukuk Mahkemesine açılır.
Tazminat davasında ne kadar para alınır sorusu, bu tür davalarda mağdurların en sık araştırdığı konulardan biridir. Dava sonucunda beklentiyi karşılayacak bir tazminat miktarının belirlenmesi, davaya yapılacak olan hazırlık ve dava sürecini destekleyecek belge ve bilgilerin delil haline getirilmesine bağlıdır. Bu sebeple tazminat davası açmadan önce mutlaka konusunda uzman bir avukat veya hukuk bürosundan görüş alınması tavsiye edilmektedir.
Açılan Tazminat Davası Kaybedilirse Ne Olur?
Açılan tazminat davasının kaybedilmesi halinde, talep etmiş olduğunuz tazminat miktarı üzerinden hesaplanan harç ve avukatlık ücretleri tarafınıza ödettirilmektedir. Bu nedenle tazminat davalarında mutlaka bir avukatla çalışmanız tavsiye edilir.
Davayı Kazandım Paramı Ne Zaman Alırım?
Tazminat davası neticesinde mahkeme kararı akabinde icra yoluna başvurarak kazanmış olduğunuz bedellerin tahsilini talep edebilirsiniz.
Tazminat Davası Hangi Avukat Bakar?
Tazminat davaları, dava türü ve miktarına göre uzmanlık gerektiren alanlardandır. Bu nedenle tazminat talepli bir dava açılmadan önce alanında uzman bir tazminat avukatı ile çalışmanız tavsiye edilmektedir.