Tarihin her çağında evlilik ve boşanmalar yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. İnsanlar bir hayat kurmak için evlendikleri gibi, bu hayatı devam ettiremeyeceklerini anladıklarında boşanma yoluyla yollarını ayırabilirler. Boşanma vakaları sıklıkla artmakta ve bu artışa bağlı olarak kocasından boşanmak isteyen kadın ne yapmalı gibi soruların cevapları merak edilmeye başlamıştır.
Boşanma davaları çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak iki şekilde görülmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede boşanma davası olarak da bilinmektedir. Bu dava son derece kısa sürmekte, haftalar hatta aylar içinde sonuçlanabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında anlaşmalı boşanma protokolü ile eşyalar paylaşılır, nafaka söz konusuysa nafaka kararlaştırılır ve eğer varsa çocuğun velayeti de bu yolla belirlenmektedir. Hakim, gerek gördüğü durumlarda bu protokol üzerinde değişikliğe gidilmesini önerebilmektedir.
Çekişmeli boşanma ise daha uzun süren bir boşanma türüdür. Bu boşanma türünde eşlerin anlaşamaması ve bu nedenle çekişmeli olarak boşanması söz konusudur. Bu boşanma davası türü 1 yıldan 2 yıla kadar sürebilmektedir. Bu çekişmeli süreçte mal paylaşımı, nafaka ve varsa çocuk velayeti gibi durumlar yasalar çerçevesinde ve hakim tarafından kararlaştırılmaktadır.
Bir kadın, kocasından boşanmak istiyorsa, bu durumda boşanma davası açmalıdır. Boşanma davası açmak için öncelikle bir dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Bu dilekçenin kabul edilmesi ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması için mutlaka bir avukat yardımıyla hazırlanması gerekmektedir. Antalya boşanma avukatı hizmetleri, bu noktada yapılabilecek en doğru tercih olacaktır. Boşanmak isteyen kişilerden ikisi birden ya da sadece biri bu dilekçeyi mahkemeye sunabilmektedir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Kocasından boşanmak isteyen kadın ne yapmalı ve boşanma davası nasıl açılır gibi sorular boşanma konusu açıldığında ilk akla gelen sorular arasında yer almaktadır. Boşanmak isteyen kadın boşanma dilekçesi ile bulunduğu bölgedeki Aile Mahkemesine başvurması gerekmektedir. Yani çiftlerin en az 6 aydır birlikte yaşadıkları yerdeki mahkemeye başvurulması gerekmektedir. İkametgahın yer aldığı Aile Mahkemelerinin bulunduğu yerdeki mahkemelere başvuru yapılmalıdır.
Boşanmak isteyen kadın, dava dilekçesini hazırlarken mutlaka evlilik temellerinin sarsılmış olduğunu bu dilekçede belli etmelidir. Bu nedenden ötürü çiftlerin artık aynı evde yaşayamadıkları, beraber yaşamanın dayanılmaz olduğu belirtilmelidir.
Eğer çiftler anlaşarak boşanma kararı almışlarsa bu durumda iki tarafın da beyanı ile evlilik temellerinin sarsılmış olduğu hakim tarafından onaylanacaktır. Bu durumda boşanma kararı verilebilmesi için hakim iki tarafı da dinlemektedir. Anlaşmalı boşanma durumunda anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan taleplerin yerine getirebilmesi için hakimin kararı önemlidir. Eğer çocuğun velayeti söz konusuysa, bu durumda hakim çocuğun en üst düzey yararını gözeterek çocuğun velayetinin hangi tarafta kalacağına karar verebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davası söz konusuysa bu durumda farklı önlemler ve kararlar yer almaktadır. Mal paylaşım davası, boşanılmaya kesin karar verildikten sonra açılmaktadır. Nafaka söz konusuysa dava sürecinde ve davadan sonraki süreçlerde de nafaka türü ve miktarı değişim gösterebilmektedir.
Boşanma Sonrası Kadının Hakları
Boşanma sürecinde ya da sonrasında kadınların hak kaybına uğramaması önemlidir. Bu hakların farkında olmak ve kullanabilmek için mutlaka medeni hukuk alanında uzman olan bir boşanma avukatı ile çalışmak en sağlıklısı olacaktır. Boşanma Türk Medeni kanunu madde 161’de düzenlenmektedir. Boşanma davası esnasında ve sonrasında kadın hakları kanunlar tarafından korunma altına alınmıştır. Kocasından boşanmak isteyen kadın ne ne yapmalı ve boşanmada kadın hakları nelerdir gibi sorular, avukatlara en çok sorulan sorulardandır.
Boşanma resmi nikah olduğu durumlarda geçerlidir. Eğer eşler resmi değil dini nikah ile birlikte yaşıyorlarsa bu durumda kadın haklarından bahsetmek mümkün olmamaktadır. Kadın haklarının, boşanma sürecinde ve sonrasında, neler olduğunu bilmek her kadının hakkıdır ve mutlaka bu konuda gerekli bilgilendirmeye sahip olunması gerekmektedir.
Kadınların boşanma sürecinde ve sonrasında talep edebileceği bazı haklar şunlardır:
- Eğer kadunun avukat ücretlerini karşılayacak durumu olmadığı belgeler ile mahkemeye kanıtlanmışsa bu durumda ücretsiz avukat desteği
- Çocuğun velayet hakkı
- Maddi ve manevi tazminat açabilme hakkı
- Nafaka hakkı
- Aile konut şerhi isteme
- Korunma talep etme hakkı
- Çocuk ile kişisel ve duygusal ilişkilerini sürdürme hakkı
- Ortak konutun tahsis edilmesi hakkı
- Şahsi eşyalarını talep etme hakkı
- Mal paylaşım hakkı
- Kadın ziynet eşyası hakkı
Boşanma davasında maddi tazminat davası açmak mali sonuçlar arasında yer almaktadır. Boşanan kadın maddi tazminat isteyebilmektedir. Bunun yanı sıra bu hakkını davadan sonra da kullanabilmektedir.
Maddi tazminat için tazminat isteyen kadın, eşinden daha az kusurlu ya da tamamen kusursuz olmalıdır. Bununla birlikte erkeğin kusurlu olması ve kadının bir zarara uğrayıp bu doğrultuda erkeğin kusuruyla bir bağlantı içinde olması gerekmektedir. Maddi tazminat kararının verilebilmesi için boşanma kararının verilmesi gerekmektedir. Boşanma davası reddedilirse manevi tazminat talep hakkı doğmamaktadır.
Türk Medeni Kanunu madde 174’te kocası kusurlu ise ve bu nedenle boşanma söz konusuysa kişilik hakkı saldırıya uğrayan kadın, manevi tazminat talep edebilmektedir. Manevi tazminat hakkı amaç dışınsa, bir tarafın zenginleştirilip bir tarafın fakirleştirilmesi için kullanılamamaktadır ve bu amaçla tazminata karar verilmemektedir. Manevi tazminattaki amaç, boşanmaya neden olan durumlar nedeniyle manevi anlamda yıpranan kadının üzüntüsünün bir nebze de olsa yatıştırılmasıdır.
Manevi tazminat için kadının kesinlikle daha az kusurlu ya kusursuz olması, ereğin kusurlu olup bir zarara neden olması gibi durumlar söz konusu olmalıdır.
Boşanmada Nafaka Hakkı
Kocasına boşanmak isteyen kadın boşanma davası esnasında ve sonrasında nafaka talep edebilmektedir. Ancak elbet nafakanın da bazı şartları bulunmaktadır. Kadın, boşanma davasının sonuna kadar tedbir nafakası hakkından faydalanabilmektedir. Boşanma davasından sonra da yoksulluk ya da katılım nafakası hakları bulunmaktadır.
Nafaka, boşanma davası boyunca talep edilebilen haklar arasında yer almaktadır. Kadına bağlanan tedbir nafakası, boşanma sürecinde kadının maddi anlamda zor durumda kalmaması için önlem niteliği taşımaktadır. Tedbir nafakası hakkını kullanmak için talep etmeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Hakim bunu geçici önlem olarak vermektedir. Kadına verilen tedbir nafakası boşanma davasından sonra yoksulluk nafakası olarak devam edebilmektedir. Boşanma sürecinde verilen tedbir nafakasının boşanma sonrasında yoksulluk nafakasına dönmesi için bunu kadının bizzat talep etmesi gerekmektedir. Yoksulluk nafakası süresiz olarak verilebilmektedir. Boşanmada yoksulluk nafakasına kusur oranına göre karar verilmektedir.
Boşanmak isteyen kadınların talep edebileceği haklardan bir diğeri ise çocuğun velayetidir. Çocuğun velayeti anlaşmalı boşanmalarda bile keyfi olarak verilmemektedir. Hakim, bu kararı çocuğun üst düzey yararını gözeterek vermektedir. Onun bakımını en iyi şekilde üstlenecek, psikolojik gelişimine ve büyümesine en büyük katkıyı sağlayacak tarafa velayeti vermektedir. Bu durumda velayeti söz konusu olan çocuk düşünebileceği ve kendi kararlarını verebileceği yaşa gelmişse, bu durumda onun da isteği hakim tarafından göz önüne alınmaktadır. Ancak yine de çocuğun isteğine göre karar verileceği kesin değildir. Bu konuda son karar hakime aittir.
Kocasından boşanmak isteyen kadın ne yapmalı, boşanmada kadın hakları, boşanmada kadının talep edebileceği haklar gibi konular hakkında daha detaylı bilgi almak için uzman bir avukata başvurmak en iyi seçenek olacaktır.
Geri bildirim: Hangi Hallerde Boşanma Olmaz? İşte 10 Neden