Aile Birleşimi İçin İkamet Başvurusu Nasıl Yapılır

Aile Birleşimi İçin İkamet Başvurusu Nasıl Yapılır

Aile birleşimi için ikamet başvurusu nasıl yapılır konusunda yalnızca Türk vatandaşları ile evli olan yabancılar için değil aynı zamanda Türkiye’de ikamet izni olan insanlar, ikincil koruma sahibi olanlar ile evli olan yabancılar ve mülteciler için de geçerli kanunlardan bahsetmek mümkündür. Bu şartları karşılayan kişiler yabancı eşlerine, yasal eşinin ya da kendisinin daha reşit olmamış evladına, yasal eşine ya da kendisine bağımlı olan yabancı evladına da ikamet izni hakkı alabilmektedir.

Yabancı eşin reşit olmayan ya da bağlı çocukları varsa onlar da yasal eş gibi aile oturma izni hakkına sahiptirler. Ayrıca şu haklara sahiptirler:

  • Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitim görme hakkına sahiptirler.
  • Reşit olduktan sonra başvuru gerçekleştirerek Türkiye’de kalabilirler.

3 yıl evli kalmanın ardından boşanan yabancılar isterlerse kısa bir dönem için geçerli olan ikamet izni için başvuru yapabilrler. Aile ikamet izni başvurusu için en gerekli şartlardan biri gerçekleşen aile birleşimi olan evliliğin yasal olarak kabul görmüş olmasıdır. Eğer durum böyle değilse başvuru işlemleri yapılamaz.

Aile İkamet İzni Alma

Aile birleşimi için ikamet başvurusu nasıl yapılır sorusu yabancı eşler için önem arz eden bir sorudur. Bu süreç online olarak da başlatılabilmektedir. Başvuru için ilgili internet sitesindeki başvuru ekranında aile ikamet izni uzatma ya da ilk başvuru seçeneklerinden uygun olan seçilmelidir. Göç idaresinin web sitesi üzerinden ön başvuru formu doldurulabilmektedir. Siteye giriş yapıldıktan sonra yönlendirmeler doğrultusunda aile oturum izni başvurusu yapabilmek için ön başvuru formu doldurulur. Bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulup kaydedilir. Bilgiler ilk girildiğinde doğruluklarından kesinlikle emin olunmalıdır. Çünkü daha sonra yapılmak istenen değişiklikler sorun yaratabilmektedir. Bu nedenle istenilen bilgiler özenle girilmelidir. Başvuru yapıldıktan sonra değerlendirilmeye alınır. Gerçekle uyuşmayan ya da hatalı bilgiler girilmişse ve bu başvuru inceleme esnasında fark edilirse bu uyuşmazlıklar yapılan başvurunun reddedilmesine neden olabilir.

Destekleyici ve kişi hakkındaki bilgiler en ince ayrıntısına kadar araştırılmaktadır. Bu nedenle girilen bilgilerin net ve doğru olduğundan emin olmak çok önemlidir. Bu başvuru işlemleri yapılırken Antalya avukat hizmetlerinden de faydalanılabilir. Yabancı avukatları ile gerçekleştirilen başvurular çok daha net ve kesin olacağı için başvurunun riske girme ihtimali oldukça azalacaktır. Yabancı avukatları bu başvuru süreçleri ile ilgili oldukça fazla bilgi birikimine sahip oldukları için sürecin nasıl işleyeceğini ve başvurunun nasıl olması gerektiğini en ince ayrıntısına kadar bilirler. Bu nedenle eğer ikamet başvurusu yapılacaksa bu durumda uzman bir avukatla çalışmak her zaman daha faydalı olacaktır. Böylece girilen bilgilerin kesinliğinden emin olunur ve başvuru süreci sorunsuz bir şekilde tamamlanır.

Başvuru yaparken ön balvuru formunu doldurduktan sonra web sitesi otomatik olarak randevu ekranına götürecektir. Bu ekranda randevu için tarih ve saat seçenekleri yer almaktadır. Kişiler kendilerine en uygun tarih ve saati seçerek randevu günü ayarlanabilir. Randevu gününde destekleyiciye sunulması gereken belge ve evraklar ile birlikte İl Göç İdaresi’ne gitmek gerekmektedir.

Aile Birleşimi İçin İkamet Başvurusunda İstenen Belgeler

Aile birleşimi için ikamet başvurusu yapıldığında bazı belgeler ve evraklar da teslim edilmelidir. Başvuruda talep edilen belgeler şunlardır:

  • İkamet izni ön başvuru formu
  • Talep edilen aile ikamet iznine ilişkin sürenin bitiminden itibaren en az 60 gün geçerli olan pasaport ya da pasaporta eşdeğer olan resmi bir belgenin fotokopisi ve belgenin aslı
  • Devlet tarafından istenen harç ücretlerinin yatırıldığını gösteren belge
  • 4 adet arka fonu beyaz olan ve son 6 ay içinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf

Destekleyiciden talep edilen belgeler ise şunlardır:

  • Destekleyici Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysa kimliğinin fotokopisi ve aslı
  • Destekleyici Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilse çalışma ya da ikamet izninin fotokopisi ile aslı
  • İstenilen aile ikamet izninin süresinin bitiminden itibaren 60 gün daha geçerli olan pasaport ya da pasaporta eş değer olan resmi belgenin fotokopisi ve aslı
  • Adli sicil kaydı
  • Tüm aile bireylerinin sağlık sigortası
  • Yasal olarak evliliğin var olduğunu gösteren belgeler
  • Destekleyicinin bakmak zorunda olduğu çocuk ya da çocukları varsa ve onlara oturma izni başvurusu gerçekleştirecekse muvaffakatname veya vefat varsa veraset ilanı
  • Destekleyicinin yabancı eşinin de bakmak zorunda olduğu çocuk ya da çocukları varsa bu durum onun için de geçerlidir.

Aile İkamet İzni Ücretleri Ne Kadar?

Aile birleşimi için ikamet başvurusu ücretleri mevcuttur. Bu izin için başvuru yapıldığı takdirde devlete ödenmesi gereken harç miktarı vardır. Ödenmesi gereken bu ücretlerin miktarı şu durumlara göre değişiklik gösterir:

  • Kişinin uyruğu
  • İlk veya aile izni uzatma başvurusu yapıyor olmak

Sistem tarafından belirlenen harçlar mutlaka randevu gününden önce ödenmiş olmalıdıır. Ayrıca talep edilen evraklar ile birlikte sunulmalıdır. Ödeme yapıldığına ilişkin teslim edilen makbuz da bu belgeler arasında yer almalıdır.

Kişinin sahip olduğu uyruk ve Türkiye’de ikamet edilen süreye bağlı olarak ödenmesi gereken harç miktarı, bunun yanı sıra sağlık sigortası da değişebilmektedir. İrlanda, Çek Cumhuriyet, Kosova, Türkmenistan, Suriye, Sri Lanka ve Nepal vatandaşları izin harcından özel bir karşılık ilkesi ile muaf tutulmaktadırlar.

Harç giderleri ile değerli kayıt bedelleri ödenmektedir ve bu ücretler hiçbir uyruk için muafiyet taşımamaktadır. Norveç, Sırbistan, Kuzey Marina ve Fiji vatandaşları hiçbir gruba ait olmamaktadır. Bu uyrukların ödemesi gereken harçlar hakkındaki bilgilere avukatlar aracılığıyla ulaşılabilmektedir.

Kimler Başvuru Yapabilir

Türkiye’ye eşi aracılığıyla bağı bulunan eşin sponsor ile başvuru yapması mümkündür. Aile ikamet izni başvurusu iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir.

  • Kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilir
  • Çalışma izni aracılığıyla Türkiye’de bulunuyor olabilir.

Sponsor denildiğinde buradaki anlam, baklamla yükümlü olunan anlamında kullanılmaktadır. Biri eşini evlilikle Türkiye’ye getirmişse yasal olarak ona bakmakla yükümlüdür. Uygun şartlar sağlanıp ülkeye getirilen yabancı eşin buradaki hayatını sürdürmesinde yardımcı olduğunu ve bu güce sahip olduğunu beyan etmelidir.

Yükümlülüğün şartları sağlanıyorsa ve sponsor olan kişi bir şirket sahibiyse şirket evraklarıyla birlikte şunların da sunulması gerekir:

  • Faaliyet belgesi
  • İmza sirküleri
  • Sicil gazetesi
  • Bilanço
  • Vergi levhası

Eğer sponsor şirkette maaşlı bir şekilde çalışıyorsa bu durumda son 3 aya ait olan güncel maaş bordrosunu sunmalıdır. Maaş bordrosunda yazan gelirin asgari ücretten daha az olmaması gerekmekte ve sponsor olan kişinin bakmakla görevli olduğu insanlar için maaş bölündüğünde her biri için ayrılan bütçenin asgari ücretin 3 katından daha az olmaması gerekmektedir. Bu şartlar yerine getirilmezse aile ikamet izni üzerinden değil turist ikameti üzerinden gerçekleşir. Özel durumların dışında kişi, eşinin SGK’sı üzerinden kayıt ettirilir.

Başvuru için tüm şartlar karşılanmışsa daha sonrasında başvuru gerçekleşir. Başvuru değerlendirilir ve onaylandıktan sonra ev adresine kargo ile gönderilir. Vatandaşlık ve ikamet izinleri için mutlaka bir avukatla çalışmak önemlidir. Avukatlar sayesinde süreç çok daha sorunsuz yürütülmekte ve başvurular daha doğru bir şekilde sunulmaktadır. Üstelik süreci yakından takip ederek bilgilendirme sunarlar.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir